Tunnelmallista joulua Pietarsaaren seudulla

Rovaniemellä on joulupukki, Turulla joulurauhan julistus. Pietarsaaren seudulla aineksia jouluisimman seutukunnan titteliin on  useita. Väkilukuun nähden alueella järjestetään kunnioitettava määrä sekä jouluisia kuorokonsertteja että tunnelmallisia joulumyyjäisiä. Kauneimmat joululaulut kajahtavat kahdella - ja usemmallakin! - kielellä Kruunupyyn, Luodon, Pedersören, Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn hienoissa kirkoissa. Ennen kaikkea Pietarsaaren seudulla on omat joulusymbolinsa: usko-toivo-rakkaus ja Uudenkaarlepyyn tähti. Perinteiset punaiset usko, toivo ja rakkaus valaisevat Pietarsaaren keskustan ja kodit, Uudenkaarlepyyn tähti loistaa ikkunoissa ympäri  seutukuntaa. Tänä vuonna myös koko valtakunnan Lucia, Anna-Kajsa Edström, tulee Pietarsaaresta. Jouluisempaa seutua saa siis Suomesta hakea!
”Kaupungin joulusymbolit usko, toivo ja rakkaus – risti, ankkuri ja sydän – loistivat Isokadun yllä kuten aina.” (Lars Sund: Kolme sisarta ja yksi kertoja)
”Kerrostalojen ikkunoissa tuikkivat kyntteliköt ja Usko, Toivo, Rakkaus -lyhdyt” (Tommi Liimatta: Jeppis 2)

Svenillä on vinkki Pietarsaaren seudulla joulua viettäville: “Joka vuosi joulunpyhien aikaan teemme usko-toivo-rakkaus-kävelyn ja laskemme, kuinka monet jouluvalot näemme ikkunoissa tunnin mittaisella kävelyreitillä. Viime vuonna lukema oli 150 tietämillä.”Jouluruokien sulattelukierroksesta voi tehdä myös aivovoimistelua, jatkaa Sven: "Erikseen voi laskea perinteisiä punaisia ja toisaalta moderneja valkoisia valoja. Uudenkaarlepyyn tähtiäkin voi samalla tähyillä. Jouluaatolle ja seuraaville päiville voi valita eri kaupunginosan ja vertailla tuloksia. Silloin saattaa yllättäen huomata kulkeneensa aiottua pitemmän reitin.” Ja mikäli asustat muualla kuin Pohjanmaalla, voit olla varma, että asunnolla, jonka ikkunaa sinun kotikaupungissasi valaisevat usko-toivo-rakkaus-valot, on kiinteä yhteys Pietarsaareen tai sen lähikuntiin.

Tutustu sinäkin joulunviettoon Pietarsaaren seutukunnalla! 
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaellusreittejä metsässä ja merenrannalla

Ilveskivellä humisevat hongat ja havisevat historian lehdet

Huoleton kesäpäivä hiekkarannalla