Vaellusreittejä metsässä ja merenrannalla


Pietarsaaren seutu on luonnonystävälle mainio matkakohde. Tarjolla on eri mittaisia luontopolkuja ja vaellusreittejä niin metsämaisemissa kuin merenrannan tuntumassa. Sven vietti antoisan juttuhetken Natventure-luontoyrityksen perustajan Camilla Sandströmin kanssa ja sai hyviä vinkkejä tuleville vaelluksille. 

Miksi vaellusta harrastavan kannattaa tulla Pietarsaaren seudulle? 

Pietarsaaren seudulla on iso valikoima vaellusreittejä, joiden luonto on vaihtelevaa ja taukopaikat hienoja. Tarjolla on kaikkea merinäköalasta erämaamaisemiin ja idyllisiin metsäjärviin. Jokaiselle on jotakin: lyhyitä luontopolkuja ja pitkiä monipäiväisiä reittejä. 

Miten päädyit luontoyrittäjäksi?

Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut eläimistä ja luonnosta ja partiossa olin mukana monta vuotta. Unelma eräoppaan työstä oli aina mielessäni, mutta opiskelemaan ryhdyin vasta kun kuulin Axxellin eräopaskoulutuksesta, jonka voi suorittaa osa-aikaisesti. 

Perustimme avomieheni kanssa yrityksen, jonka oli tarkoitus olla harrastus, mutta pian alkoikin tuntua, että yhtä hyvin tätä voisi kokeilla kokopäiväisesti. Nyt unelma eräoppaan työstä ja visioni luontoelämysten tarjoamisesta ja ihmisten innostamisesta aktiiviseen ulkoilmaelämään on toteutunut.  

Minkälaisia reittejä suosittelet vasta-alkajalle, mitä puolestaan kokeneemmalle? 

Aloittelijalle on tarjolla paljon hauskoja vaihtoehtoja. Iso- ja Pikkuhiekan väliset polut Fäbodassa muodostavat päästä päähän kuljettuina kolmen kilometrin mittaisen reitin merimaisemissa. Luodossa Holmin vaellusreitin lyhyempi versio on kahdeksan kilometriä. Matkalla on luonnonkaunis Molnvikenin taukopaikka. 

Lapsiperheille sopii Kortjärven luontopolku Kruunupyyssä. Reitin varrella on hauskoja hahmoja ja nokkelia tekstejä.

Haastettava kaipaaville sopii Fäbodan 30 kilometriä pitkä reitti tai Pedersören Saukonreitti, jonka pituus on mahtavat 52 kilometriä. Kumpikin vaihtoehto tarjoaa haastavaa maastoa ja hienoja levähdyspaikkoja. 

Mitkä ovat omat suosikkireittisi?

Fäbodan vaellusreitti on kestosuosikkini kotimaisemissa. Iso- ja Pikkuhiekan alueen polut ja merinäköala ovat uskomaton yhdistelmä.

Toinen suosikki on Höbäck-Sarjärven reitti Kruunupyyssä. Se tarjoaa niin kaunista luontoa kuin kiinnostavia kulttuurikohteita. 

Mikä on mieliinpainuvin vaellusmuistosi alueelta? 

Retkisuksilla tehty talvivaellus Saukonreitillä joitakin vuosia sitten. Matkaan lähtiessämme pakkasta oli 20 astetta, ja sormia ja varpaita oli vaikea saada pysymään lämpiminä. Muistan vieläkin sen tunteen, kun aurinko alkoi lämmittää hiihtäessämme Storfähusmossenin yli henkeäsalpaavan kauniissa talvimaisemissa.  


Sven kiittää Camillaa vinkeistä ja suuntaa heti Fäbodan maastoon. Loppukesästä luonnistuu varmasti jo pitempikin reitti!

Lue lisää: 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ilveskivellä humisevat hongat ja havisevat historian lehdet

Huoleton kesäpäivä hiekkarannalla