Huoleton kesäpäivä hiekkarannalla

“Mahdoton valita yhtä suosikkia, vaihtoehtoja on niin paljon!” huudahtaa Sven, kun kyselen mikä seudun hiekkarannoista on hänestä paras. Kaikista viidestä kunnasta löytyy ihania hiekkarantoja ja suojaisia uimapaikkoja jokaiseen makuun.

Hienoa hiekkaa ja maauimalan altaita Pietarsaaressa

Svenin periaatteena on tänä kesänä ollut testata ranta päivässä. 

"Pietarsaaressa kannattaa ilman muuta käydä Fäbodan Pikkuhiekassa ja Isossahiekassa. Matala hiekkaranta ja hienot kalliot Pikkuhiekan tuntumassa ovat mahtava yhdistelmä! Isonhiekan dyynit vetävät vertoja mille tahansa rantamaisemalle!” 

Keskustan tuntumassa on Kittholman ranta, josta on vain lyhyt kävelymatka läheiselle Paviksen terassille, kun nälkä tai jano yllättää. 

Lähituntumassa on myös FantaSea Park niille, jotka mieluummin uivat altaassa. “Liukumäkiäkin siellä on tarjolla”, Sven huomauttaa. Niille, jotka etsivät paikkaa pikaiselle pulahdukselle, Sven suosittelee pieniä Itälän tai Kilisaaren rantoja.

Uudenkaarlepyyn dyynit: pitkää ja leveää

Uudenkaarlepyyn Monäsin kylässä sijaitsee kaunis Storsand, Isohiekka, joka nimensä mukaisesti on pitkä ja leveä. Hiekkakenttä on leveydeltään paikoin jopa 200 metriä! “Storsandin hiekkadyynit ovat uimarantojen aatelistoa”, toteaa Sven. Ranta sopii suurellekin seurueelle, tilaa löytyy aina. "Storsand on luonnonsuojelualuetta, mutta rannalla voi toki pelata lentopalloa tai nautiskella laineiden liplatuksesta. Retkeilyynkin ranta sopii erinomaisesti!” Sven on itse viettänyt alueella mukavan viikonlopun kaveriporukalla telttaillen.

 Muitakin rantoja Uudessakaarlepyyssä on: uimaan pääset myös Toisvedellä, Lojlaxissa, Kantlaxissa, Vexalassa ja Grisselörenillä. "Nämäkin vaihtoehdot riittävät jo melkein viikoksi!” iloitsee Sven. 

Kruunupyyn makeat uimavedet 

Kruunupyyssä uit meren sijaan järvi- ja jokivesissä, joita riittääkin testattaviksi! Valitse maanantaina Hästöskata Kruunupyyssä, ja tiistaina Gråstenen Alavetelissä. Sven muistuttaa, että Hästöskatan ravintolassa voit syödä maittavan aterian! 
Keskiviikkona voit suunnata Teerijärvelle Heimsjön uimarantaan ja loppuviikosta vierailla Alavetelin, Seljeksen, Emetin ja Vitsjön Högnabban rannoilla.  Seljeksessä on suosittu leirintäalue, jonka maisemat houkuttelevat viipymään pitempäänkin!

Pedersören rannat aktiiviselle uimarille

“Pedersöressä uimarantoja on kaikkiaan kahdeksan! Jos testaa rannan päivässä, aikaa kuluu siis yli viikko”, huomauttaa Sven innoissaan. Svenin mukaan ajan saa varmasti kulumaan, vaikka vesi olisi viileämpääkin. Useilla rannoista on hyppytorneja, liukumäkiä ja keinuja. “Edsevön, Lepplaksin ja Lappforsin rannoilla on myös grillipaikka ja Narsin rannalla sauna ja vene.” 

Runsaasti rantoja Luodossa

Jos seudun muissa kunnissa onkin paljon rantoja, saaristokunta Luodossa niitä on etenkin asukaslukuun nähden ennätysmäärä: yleisiä uimarantoja on peräti yhdeksän! 

“Sehän tarkoittaa, että kunnassa on oma ranta jokaiselle 580 asukkaalle, kun Kruunupyyssä rantoja on yksi jokaista 825 asukasta kohden ja Pedersöressä vastaavasti yksi ranta 1350 asukasta kohden”, Sven laskeskelee.
 

Köpmanholmenin saareen pääsee itse soutamalla mantereen puolelta. Jos kuitenkin haluaa säästää voimia saareen tutustumiseen, voi hypätä ilmaisen taksiveneen kyytiin. 

Palveluita on muidenkin rantojen tuntumassa: Assarskärin pieni uimaranta on lähellä Strandiksen ravintolaa. Ja kuten todettu, Saaristokuntaan rantoja tietenkin mahtuu: tutustu myös Annäsholmenin, Fagernäsin ja Vikarholmenin rantoihin. Älä myöskään unohda Brännbackan, Kackurin, Sonamon ja Svennasminnetin uimarantoja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaellusreittejä metsässä ja merenrannalla

Tunnelmallista joulua Pietarsaaren seudulla