Ilveskivellä humisevat hongat ja havisevat historian lehdet


Syksy on juuri sopivaa aikaa luonnossa liikkumiseen: ilmassa on vielä loppukesän tuntua, ruskan värit ihastuttavat, mutta lunta ja jäätä ei ole vaellusreiteillä ja luontopoluilla esteenä. Sven suunnistaa aina syyskuisin Pedersören Saukonreitille, jonka varrelta löytyy Ilveskivi, yksi miehen lempikohteista Pietarsaaren seudulla. 

Päiväretki Ilveskivelle


Ilveskivi on sopiva päiväretkikohde. 

"Auton voi jättää läheiselle parkkipaikalle, eväitä voi nauttia Ilveskiven juurella ja matkalla voi pysähtyä kuuntelemaan puiden huminaa ja lintujen liverrystä”, opastaa silmin nähden innostunut Sven. 

“Kannattaa kivuta tukevia puisia portaita Ilveskivelle, Pohjanmaan suurimmalle lähes 20 metriä korkealle siirtolohkareelle. Huipulta avautuu mahtava metsämaisema!” suosittelee Sven. 

“Askelmia muutama vuosi sitten rakennetuissa uusissa rappusissa on 75”, paikallisoppaamme Sven kertoo, omasta kokemuksesta. 

(Melkein) Suomen suurin


Pietarsaaren seudulla Ilveskivestä puhutaan välillä Suomen suurimpana siirtolohkareena, mutta Turun suunnalta löytyy tiettävästi vielä mahtavampi järkäle. Vaikuttava näky se joka tapauksessa on, lohkare kun vielä sijaitsee pohjalaisittain korkealla mäellä. 

“Kun vielä näkisi niitä ilveksiä, joiden mukaan paikka on saanut nimensä”, huokaisee Sven. Ja toden totta, kerrotaan, että 1900-luvun alussa ilveksiä liikkui lohkaretta ympäröivissä maastoissa. Tänä päivänä niihin tuskin täällä törmää. 

Totta vai tarua?


Lohkareen alla kivikossa on myös jännittäviä luolia, joista Sven tietää kerrottavan monenmoisia juttuja. Luolissa on tarinoiden mukaan piiloteltu Venäjän vallan ajan sortovuosina, ehkäpä myös alueella tuhansia vuosia sitten asustaneet hylkeenmetsästäjät ovat yöpyneet kivien isoissa halkeamissa. 

Parkkipaikalta Ilveskivelle on vain vajaan kilometrin matka, mutta kivikkoinen reitti asettaa silti sopivasti haasteita. Matkalla liikutaan polkuja ja pitkospuita myöten. 

Jos kunto kestää, kiveltä voi toki jatkaa metsään tamppautunutta reittiä pitemmällekin - Saukonreittiähän riittää kaikkiaan 50 kilometriä. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Säihkettä ja pauketta elokuun yössä

Vaellusreittejä metsässä ja merenrannalla

Huoleton kesäpäivä hiekkarannalla