Hartautta ja harmoniaa: kirkkorakennusten helmiä Pietarsaaren seudulla

“Kun nyt Pietarsaaren seutua kerran usein raamattuvyöhykkeeksi tituleeraataan, on ehdottomasti syytä tutustua sen kirkkoihin ja rukoushuoneisiin”, opastaa sisämaasta tulleita vieraita ystävämme Sven. “Jotkut niistä ovat toki auki jumalanpalvelusten ulkopuolella vain kesäisin, mutta ulkopuoleltakin ne ovat tutustumisen arvoisia”, isäntämme vakuuttaa. 




Sven onkin paneutunut vieraita odotellessaan kirkkorakennusten historiaan. "Useiden kirkkojen ulkopuolella vartioivat vaivaisukot, joita onkin eniten juuri Pohjanmaan kirkoissa”, saamme kuulla oppaaltamme. Maalatuissa puupatsaissa on sylin kohdalla aukko, josta voi lahjoittaa rahaa köyhäinapuun, nykyisin diakoniatyöhön. 

Toinen rannikon kirkoille tyypillinen piirre ovat katosta roikkuvat votiivilaivat, joilla puolestaan on muistettu merellä hukkuneita. Joskus kirkkolaiva on lahjoitettu kirkolle etukäteen vaarallisen merimatkan turvaamiseksi, mutta toisinaan ne on hankittu vain koristeiksi. “Laiva symboloi kristillistä seurakuntaa”, Sven tietää. 

 Pietarsaaren seudun kirkot ovat kauniita, kellotapulit komeita ja kirkontornit näkyvät kauas. 

KOLMEN KIRKON KRUUNUPYY

Kruunupyyn kirkon vanhin osa on kellotapuli 1660-luvulta, itse kirkko on avattiin 1882. Teerijärven kirkko valmistui vuonna 1774 ja Alavetelin kaunis kirkko sai nykyisen muotonsa 1817, mutta sielläkin kellotapuli on muuta kirkkoa vanhempi (1764-1767). "Kaikki kolme ovat kauniita, keltaisia puurakennuksia ja ehdottomasti tutustumisen arvoisia myös rakennushistoriallisina kohteina”, Sven esittelee. 

LUODON KUSTAVILAISKIRKKO

"Luodon 700-paikkaiseen kirkkoon mahtuu 14 prosenttia kunnan asukkaista”, Sven huomauttaa. “Vertailun vuoksi voi todeta, että helsinkiläisistä 0.2 prosenttia mahtuisi Tuomiokirkkoon ja pietarsaarelaisista 2,2 prosenttia kaupungin omaan kirkkoon.” Kirkko on pohjalaisittain kelta-punainen ja puinen, se on valmistunut 1787.

PEDERSÖREN KIRKKO PIETARSAAREN MAILLA

Pedersören kirkon nimellä tunnettu komea harmaakivikirkko sijaitsee itse asiassa nykyisessä Pietarsaaressa. Sven kertoo, että sen hienoon, 65 metriä korkeaan torniin sytytetään joka vuosi joulutähti, joka on ollut valaissut joulun aikaa jo 70 peräkkäisenä vuonna. 

Ensimmäinen Pedersören kirkko on todennäköisesti ollut samalla paikalla jo 1250 ja nykyisen kirkon vanhimmat osat ovat peräisin 1400-luvulta. Kirkko on kuitenkin rakennettu 1780-luvulla, vaikka 1985 palanut kirkontorni, alttaritaulu ja urut jouduttiinkin uusimaan. "Kellotapulin kelloista yksi on valmistettu 1488”, Sven kertoo ylpeänä kirkon pitkästä historiasta.

PIETARSAAREN KIRKKO KESKELLÄ KYLÄÄ

Pietarsaaren kirkko sijaitsee todellakin keskellä kylää. Se näkyy komeasti Isokadun päässä, kun vieras lähestyy kaupungin keskustaa. Sven huomauttaa, että 1731 valmistuneen kirkon ympärille sijoittuu monta hienoa rakennusta: vanha paloasema, punatiilinen kaupungintalo ja kauniisti entisöity Strengbergin tupakkatehdas. "Tien toisella puolella on funkistyylinen baptistiseurakunnan Betania-kirkko, omassa lajissaan kaunis rakennus sekin."

UUDENKAARLEPYYN KIRKKOKOLMOSET

Pyhän Birgittan kaunis, keltainen puukirkko sijaitsee idyllisen Uudenkaarlepyyn kauneimmalla paikalla joen varressa. Kirkko on peräisin vuodelta 1708. “Kunnassa on muitakin mielenkiintoisia kirkkorakennuksia”, Sven muistuttaa innoissaan. “Munsalan ja Jepuan kirkoissa kannattaa ilman muuta myös poiketa, kun on tänne saakka tullut!” 

Svenin intoilu ei ole turhaa: molempiin on kiinnostavaa tutustua. Munsalan kivikirkko vihittiin käyttöön 1792. “Sen muurit ovat pari metriä paksut”, Sven kertoo.  Jepuan 1860-61 valmistuneen kirkon rakensivat kyläläiset itse. Tästä ehkä johtui virhearvio, jonka vuoksi alun perin keskellä kirkkoa sijainnut torni jouduttiin kantavuusongelmien vuoksi myöhemmin rakentamaan uudelleen nykyiselle paikalleen. 

Tervetuloa tutustumaan Raamattuvyöyhykkeen hienoihin kirkkorakennuksiin!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Säihkettä ja pauketta elokuun yössä

Vaellusreittejä metsässä ja merenrannalla

Huoleton kesäpäivä hiekkarannalla