Talkoilla tapahtumia

Pietarsaarenseudun yhdistyselämä on vilkasta, tietää Sven. “Monet hiihtolomaviikon tapahtumat ovat vaatineet tuntikausia talkootyötä, jonka organisoinnissa urheilu- ja liikuntaseuroilla on tärkeä rooli”, paikallisoppaamme toteaa. 

Seuroja joka lähtöön!

Paikallisten urheiluseurojen lista on jokaisella viidellä paikkakunnalla mittava.
Uudessakaarlepyyssä toimivat mm. MUIK Hockey, Munsala IFK, IF Minken, Nykarleby Gymnastikförening ja Uudenkaarlepyyn ratsastuskerho, Kruunupyyssä vaikuttavat mm. Terjärv Ungdoms Sportklubb, IK Myran, Skidklubben Åsen ja Orienteringsklubben Botnia ja Larsmossa Pucken, Larsmo IF ja Larsmo Bollklubb. 

Pedersören kymmeniin urheiluseuroihin ja liikuntayhdistyksiin lukeutuvat Edsevö Bollklubb ja Esse Idrottsklubb ja Pietarsaaresta tuttuja ovat ainakin FF Jaro, Jeppis Hockey ja voimisteluseura Fitness Idrottsförening. 

“Onhan Pedersöressä myös Aikido-seura Kokoro, keilaajillekin suunnattu Forsby Bollklubb ja Remson Golf ja Pietarsaaressa puolestaan Jeppis Badminton, Pietarsaaren Hiihtäjät ja Pietarsaaren Voimailijat”, muistuttaa Sven alueen muista liikuntayhdistyksistä. 

Mitä saisi olla? Lajivalikoima on laaja

Seurojen lajivalikoima on kunnioitusta herättävä. Seudulla toimii parikymmentä jalkapalloon keskittynyttä seuraa, puoli tusinaa jääkiekkoseuraa ja saman verran suunnistukseen keskittyviä yhdistyksiä. Lisäksi toiminnassa on useita hiihto-, ratsastus-, voimailu-, voimistelu- ja yleisurheiluseuroja ja -yhdistyksiä. 

Muitakin lajeja voi kokeilla, kertoo Sven: “Taitoluistelu, salibandy, uinti, aikido, judo ja karate kuuluvat nekin seurojen ja yhdistysten tarjontaan.”

Seurat liikuttavat ja yhdistävät

Urheiluseuroilla on tärkeä rooli useiden tapahtumien järjestämisessä. Pitkälti talkootyönä syntyvät niin Luodossa hiihdetty Larsmo IF:n jo 24. kertaa järjestämä lasten Vasaloppet kuin IF Brahen Pietarsaaressa järjestämä Fäbodahiihto. Pedersöreläisen IF Falkenin voimannäytteitä ovat Ähtävän kauniissa maisemissa heinäkuussa juostava Esse Run ja sekä Saukonreitin maratonvaellus Saukko Trail. 


Vaikka Sven ei itse juuri kilpaurheilua seuraa, hän tuntee kuitenkin yhdistysten toimintaa niiden tekemän nuorisotyön ja seurojen järjestämien tapahtumien kautta. Hiihtolomalla kannattaakin hyödyntää koko perheen tilaisuudet ja testata itselleen uusia lajeja ja palveluita. Sääkin suosii liikkujia!


“Talkootyö kuuluu seudun perinteisiin - ja pitää niitä myös yllä”, Sven huomauttaa. “Se lisää itsessään hyvinvointia ja tukee yhteisöllisyyttä, samoin kuin ne tapahtumat ja toiminta, joita talkootyön avulla rakennetaan.”  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaellusreittejä metsässä ja merenrannalla

Ilveskivellä humisevat hongat ja havisevat historian lehdet

Huoleton kesäpäivä hiekkarannalla